Vintage Plantations – handgjord ren choklad av högsta kvalité i Umeå.

Jenny på Vintage Plantations

Vintage Plantations, handgjord ren choklad från ”Bean to Bar” av högsta kvalité i Umeå.

När jag pratar ekologiskt menar jag hantering av råvara inte ekologisk certifiering säger Jenny Berg, Co-founder av Vintage Plantations.

Min kakao är ekocertifierad men min tranbärschoklad är inte certifierad som eko. Detta beror på att jag hämtar vildväxande tranbär från min by. Ska jag ekocertifiera min tranbärschoklad behöver jag importera odlade tranbär från Baltikum. Samma sak gäller med kvanne, istället för att hämta kvanne i svenska fjällvärlden skulle jag behöva importera från Tyskland för att kunna ekocertifiera produkten. Jag pratar hellre hållbar produktion än ekologisk för att få ett bredare begrepp säger Jenny.

Ekologiskt reglerar enbart hur råvaran hanteras under viss del av processen säger hon. Kakaon får självklart inte besprutas, vilket jag som alla andra eko förespråkare vill att jorden ska slippa, vi ska låta naturen växa utan kemiska tillsatser. Men denna ekologiska kakaon kan sedan torkas mekaniskt där den suger upp avgaser från närliggande aggregat. Detta reglerar inte ekocertifieringen, därför vill jag hellre prata hållbar produktion för hela kedjan, inte bara att odlingen ska vara ekologisk. Jag tittar på helheten säger Jenny och nöjer mig inte med en eko stämpel som sedan kan betyda avgaser och import från Baltikum.

Intresset för choklad har alltid funnits hos Jenny och hon var bara 14 år när hon gjorde sitt första besök i en chokladfabrik i norra England. Hon upptäckte då att dom flesta chokladfabriker inte framställer sin egen choklad utan köper in färdig massproducerad choklad och smälter om eller köper in halvfabrikat. Efter det besöket blev det flera besök i chokladfabriker i Europa och 2008 startade hon sitt första chokladföretag och utvecklingsprojekt med kakaoodlare i Ecuador och Peru.

2013 grundade Jenny Norrlands första och hittills enda chokladfabrik, Vintage Plantations, tillsammans med Pierrick, en fransman och pionjär inom chocolatier som bor i USA och Lars från Sverige. Vintage Plantations producerar handgjord choklad i Umeå och dom arbetar med hållbart framställd kakao och vildväxande svensk råvara med nästintill noll spill i produktionen. Dom tar fram sätt att använda hela växten, inte bara delarna som används för smaksättning i chokladen. Kakaoskalet som blir över skickas bl.a. till restauranger och ett forskningsinstitut för att se vad som kan skapas av cellulosan. Förpackningen är gjord av potatis och rödbeta. Hållbarhet är inte bara produkt utan även hur vi hanterar människor säger Jenny. Vår chokladfabrik är en rehabiliteringsplats för människor som behöver växa i en positiv miljö och odlarna i Ecuador får mer betalt än om det sålt sin kakao till Fair Trade.

Jenny tror att alla bör ha sig själv som positiv förebild för att inte tappa fotfästet när det blåser men det är också viktigt att hämta inspiration, kompetens och energi från andra människor. Glädje hämtar jag från hiphopen i Sydafrika säger hon, som jag samverkar med varje dag. De nyanlända som kommer från krig till min chokladfabrik och klarar att bygga upp nya liv med bibehållet hjärta för andra, de är mina förebilder. Hon samtalar även ibland med Karin Bodin, VD på Polarbröd som har bra tankar kring hållbarhet.

Jenny säger att choklad som produkt kan aldrig vara 100 % hållbart då det kräver förflyttning av råvara i något steg i processen. Men jag strävar mot att bli en av världens mest hållbara chokladproducent genom att ta fram nya innovativa lösningar för att spara energi samt hantera råvara och slutprodukt, både i kakaoproducerade land och där chokladen framställs säger hon.

Jenny beskriver sitt varumärke som innovation, kulturarv och näring och chokladen hon tillverkar är vegansk, fri från tillsatser och ett kulturarv för att nästa generation skall minnas vad vi konsumerade för svenska växter förr i tiden säger hon. Idag kan vi nästan mer om kinesiska Gojibär än våra egna lokala medicinalväxter. Värna om människor och miljö på riktigt, det är hållbarhet säger hon.

När jag frågar hur det är att jobba som chokladmakare svarar hon GOTT 🙂

 

Jag säljer ett urval av Vintage Plantations goda choklad här på En Kopp Näring Tack:

Vintage Plantations mörk handgjord 65% Choklad med Lakrits

Vintage Plantations mörk 70% Choklad med Kaffe

Vintage Plantations mörk 65% Choklad med Tranbär

Vintage Plantations mörk 70% Choklad med Älgört

Min personliga favoritchoklad från Vintage Plantations just nu är med Lakrits.

Mörk handgjord 65% choklad med Lakrits

Varmt välkomna in i butiken

Annika

 

Dela med dina vänner

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs fler inlägg

Få de senaste nyheterna

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få 10% rabatt på första köpet.

Jag godkänner En kopp näring tack integritetspolicy.

preloader