Var rädd om din hud, det är din kropps största organ

Härliga hudvårdsprodukter från Organics by Sara.

Det många inte tänker på är att huden är vår kropps största organ. Den är en känslig och levande vävnad som både känner och andas. Känseln är ett av våra sinnen som betyder mycket för vår utveckling både som vuxna och barn. Den ger oss signaler om den allra minsta och lättaste beröring såväl som smärta. Utan den livsnödvändiga beröringen kan vi bli riktigt sjuka och det finns till och med rapporter om barn som blivit apatiska eller dött på grund av brist på mänsklig beröring.

Huden är viktig för immunförsvaret

Som du nog förstår så är huden livsviktig för vårt välbefinnande och vår hälsa. Som vårt största och synligaste organ utgör den nästan en sjättedel av vår kroppsvikt och hur den mår har stor betydelse för vårt välmående. Den är inte bara kroppens första försvarslinje mot virus och bakterier utan ser också till att hålla koll på vätskebalansen och reglerar kroppstemperaturen.

Vårt immunförsvar har flera barriärer och ett av det första är huden som förutom att den är en mekanisk barriär också jobbar aktivt med vårt immunförsvar där keratinocyter bildar själva huden, bildar vita blodkroppar och andra immunceller för att bekämpa yttre och inre hot.

Trots att huden är ett så stort organ, med en så viktig funktion, så är den betydligt känsligare än vi kanske är medvetna om. Den är både porös och genomtränglig vilket innebär att det vi utsätter den för i form av krämer och liknande borde vara sådant som vi även kan äta. Det tål att tänka på då mycket av de hudvårdsprodukter som vi använder dagligen innehåller ämnen som skapar obalans och irritation eller till och med är rent giftiga för våra kroppar.

Ekologiska produkter vs kemiska

Som jag berättat tidigare så innehåller de flesta av de tvålar vi köper i affären idag industriellt framställda kemikalier som har till uppgift att löddra bra men som istället för att återfukta huden torkar ut den. Det här gör att huden blir känsligare och inte kan stå emot lika bra utan tar upp kemikalierna ännu mer eftersom vi tvättat bort det skyddslager av fettsyror, enzymer och naturliga hudbakterier som vi normalt bör ha.

Därför är det extra viktigt att tänka på vilka hudkrämer vi utsätter oss för. Många av de krämer som du köper i din vanliga affär innehåller mineraloljor som framställs ur råolja (liksom bensin och asfalt). I mineraloljan finns inga vitaminer eller fettsyror utan den har en uttorkande effekt på din hud, alltså precis den motsatta effekten som du är ute efter. Istället täpper den till hudens porer med ibland upp till 60% vilket kan liknas vid att du rullar in dig i plastfilm. Något du naturligtvis aldrig ens skulle komma på tanken att göra. Huden har inte så stor chans att återfettas naturligt och istället skapas ett beroende av dessa krämer.

Det som händer när du byter till produkter som är baserade på ekologiska och naturliga råvaror är att dessa både skyddar huden och stimulerar. Produkter som är gjorda av vegetabiliska oljor utvinns från nötter, frön och frukter. De är betydligt renare och innehåller viktiga och hudvänliga fettsyror som stimulerar hudens egna funktioner. Ganska snart märker man en klar skillnad då vår hud är så fantastisk att den läker sig snabbt.

När resultatet börjar synas

Fördelen med att välja ekologisk hudvård är förstås att huden inte utsätts för så mycket kemikalier och därmed även hela kroppen. För det du sätter på din hud går också in i din kropp.

Många upplever oftast en förändring i hur huden känns och ser ut. Den blir mer elastisk och följsam, ser friskare ut och kommer i ”balans”. Det finns till och med de som tycker att huden ser yngre ut vilket inte alls är omöjligt eftersom vår hud ständigt förnyas.

En annan aspekt som är väl så viktig är förstås vad det gör för miljön när valet går till ekologisk och naturlig hudvård. De ekologiska produkterna släpper inte ut några syntetiska gifter i miljön och det förekommer inte heller några giftiga restprodukter från tillverkningen. Så genom att göra ett ekologiskt val gör du även ett val för miljön och påverkar även utbudet i affären. För så länge det finns en efterfrågan, alltså att vi köper det som finns i affären, så blir det ingen skillnad på utbudet.

Finns det risker med ekologisk hudvård?

Förutom de fördelar som finns med ekologisk och naturlig hudvård så kan det vara bra att känna till några av nackdelarna. Det talas bland annat om allergena ämnen, alltså sådant som kan framkalla allergi, och då syftar man oftast på eteriska oljor. Eteriska oljor används för att tillsätta dofter och ge terapeutiska effekter.

Alla reagerar inte på allergena ämnen utan de flesta klarar av det utan problem. Vet man däremot med sig att man har en känslig hud kan det vara bra att alltid välja oparfymerade produkter, vare sig det är ekologiska eller syntetiska.

Välj hudvård efter din hudtyp

Att en produkt är ekologiska framställd betyder inte att den alltid passar för just din hudtyp. På samma sätt som den syntetiskt framställd inte passar alla. Därför är det bra om du tar reda på vilken hudvård som passar och är anpassad efter just din hudtyp.

By Sara har en bra guide som du kan använda som riktmärke när du ska välja produkter för olika hudtyper. Där hittar du även lite tips på hur du kan behandla olika hudtyper så som torr hud, blandad hud, mogen hud, känslig hud eller normal.

Jag säljer Organics by Saras produkter i min webbshop

Varmt välkomna in!

Annika

Tips på mer läsning om huden och naturlig hudvård

· Skumma hudprodukter (Dr.Sanna)

· Vad är ekologisk hudvård? (By Sara)

· Hud och hår (Hälsosidorna)

Dela med dina vänner

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs fler inlägg

Få de senaste nyheterna

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få 10% rabatt på första köpet.

Jag godkänner En kopp näring tack integritetspolicy.

preloader