Vad är tvål, egentligen?

Människor har i alla tider velat tvätta sig och hålla sig rena. Eller ja, det är inte helt sant faktiskt för under medeltiden ansåg man faktiskt att det var syndigt att tvätta sig. Enligt kyrkan var det ett tecken på tro om man lät bli att tvätta sig. Kanske hade det att göra med att tvål var dyrt och sågs som en lyxvara. Ändå tillverkade man själv tvål och såpa i hemmen men den användes framför allt för att tvätta kläder.

Lite om tvålens historia

Förr var det inte ovanligt att man använde sig av aska, en pimpsten och olivolja för att hålla sig ren eller så fick man helt enkelt skrapa av sig smutsen så gott det gick när det bara fanns vatten till hjälp. Såpa, som var en blandning av fett och aska, har funnits i bortåt 5000 år men den användes framför allt för att tvätta kläder. Att man kunde tvätta sig själv med den förstod man inte förrän långt senare.

Tvål har faktiskt också tillverkats länge. På 700-talet lärde sig araberna att blanda ihop olivolja och lut för att göra en hård tvål. Det var först i början av 1800-talet som en kemist i Frankrike utarbetade en teori bakom den kemiska reaktionen som kallas förtvålning. Han kokade talg, kokosfett och lut under ett högt tryck och lyckades på så sätt få fram en tvålmassa som torkades. Till tvålmassan tillsatte han sedan bland annat parfym och sedan formade han till en lång stång (eller rulle) som skars upp i tvålbitar. Men tvålen var dyr och ansågs vara en lyxvara så för att dölja doften av smuts kunde även de rika välja att smörja in sig med parfymer och puder.

Här i Sverige blev Göta Lejon i Göteborg en av de första tvålfabrikerna som började tillverka tvål i större mängder. Under tiden som andra världskriget härjade blev det brist på en del råvaror och man blev tvungen att hitta konstgjorda alternativ som ersättning. In i tillverkningen kom både restprodukter från industrin och olivoljan byttes ut mot mineralolja.

Även om vi idag är mer medvetna om vår miljö och tänker hållbarhet så köper många tvål som innehåller konserveringsmedel och syntetiska tensider som påverkar både den egna hälsan och naturen på ett negativt sätt.

Alla tvålar är inte äkta

Det låter kanske konstigt men sanningen är den att alla tvålar faktiskt inte är äkta. Med äkta menas att tvålen gått igenom en process som kallas förtvålning. I processen omvandlas oljor och fetter tillsammans med natriumhydroxid för hård tvål och kaliumhydroxid för flytande tvål. Den här processen, som man använt i alla tider, är en mild form av tensider till skillnad från syntetiska tensider som ofta används i billigare och modernare produkter.

Tyvärr så är inte tvål ett skyddat namn och därför fritt att användas på duschtvålar, industritillverkad hård eller flytande tvål. Det kan därför vara en idé om man tar en extra titt på innehållsförpackningen innan man köper sin tvål. För det kan mycket väl visa sig att den är allt annat än vänlig mot din hud och ännu mindre mot vår natur. Den som jämför innehållet i en äkta tvål kommer se att den handgjorda tvålen består av kallpressade oljor och fetter (där näringsämnena finns kvar) och glycerin. Dessutom kan de även innehålla naturliga tillsatser av dofter, örter eller leror som höjer kvaliteten på tvålen.

Bra att veta om tvål

Att tvätta händerna är alltid det bästa och mest effektiva sättet att skydda sig mot bakterier och virusinfektioner. Därför är det bra att göra det till en vana att alltid tvätta händerna så fort man kommer hem, till jobbet eller till skolan.

År 1847 upptäckte en ungersk förlossningsläkare hur man effektivt kunde minska risken för att smittas och dö av barnsängsfeber om vårdpersonalen såg till att tvätta händerna när det gick mellan patienterna och lik. Det tog ett tag innan hans upptäckt fick en genomslagskraft inom vården men idag är det en självklar del av rutinerna på alla vårdinrättningar.

Tvålen i sig är inte antibakteriell men den hjälper till att avlägsna bakterier och smuts som bakterierna kan frodas i. Många tror att händerna blir renare av att spritas men det stämmer inte. Att tvätta med tvål och vatten är alltid överlägset och vill man därefter ta handsprit ökar det förstås skyddet. Har man inte tillgång till tvål och vatten är förstås handspriten bättre än inget alls.

En mild handgjord tvål är alltid snällare mot huden och har kvar sitt återfuktande glycerin. Den är också precis lika hygienisk som en flytande tvål men det är viktigt att vattnet får rinna av och tvålen torka vilket den gör bäst på ett tvålfat eller en luffakudde.

Gör egen tvål

Visst kan man göra sin egen tvål. På nätet finns många olika recept och även startkit för den som vill göra det lite enklare för sig. Som med allt man gör för hand så får man räkna med att det tar lite tid så ha inte för bråttom. Ska du satsa på att göra egen tvål ska du förstås också se till att använda dig av ekologiska produkter så att du får en ren och fin tvål.

Passa på att samla in örter och blommor under sommarsäsongen och gör avkok som kan användas till den egna tvålen. Blir den riktigt bra är den egna tvålen en fin present att ge bort till födelsedagar, julklappar eller bara som en gåbort-present.

Miljögifter!

Naturskyddsföreningen har hittat miljögifter i en mängd hudvårdsprodukter såsom tvålar, deodoranter och hudvårdsprodukter! Läs mer om det på Naturskyddsföreningen.se

Här kan du köpa naturliga och ekologiska tvålar.

Dela med dina vänner

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs fler inlägg

Få de senaste nyheterna

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få 10% rabatt på första köpet.

Jag godkänner En kopp näring tack integritetspolicy.

preloader