Tänk på vilket solskydd du väljer

Vi ser dem lite överallt, blundande människor som står med ansiktet vänt mot solen. För det finns nog ingen annan tid på året som vi älskar så mycket som nu när solen äntligen visar sig igen. Ja inte bara visar sig, utan värmer oss efter kalla vinterdagar och vi blir inte bara varma i kroppen utan även varmare till sinnet. Då är det lätt att glömma bort att vi faktiskt behöver vara lite försiktiga och rädda om oss när vi njuter i solen.

Solkrämer förbjuds för att rädda korallreven

Det finns flera produkter ute på marknaden och många gånger kan det kännas svårt att veta vad som är bäst. De många inte är medvetna om de kemiska UV-filter som inte bara lägger sig på huden utan tar sig igenom och ut i blodet. Blir nivåerna för höga i blodet kan de utgöra en hälsorisk. Faktum är att en del produkter inte bara är skadliga för dig utan även för vår miljö. Turistparadiset Palau till exempel har gått så långt i sina försök att skydda korallrevet att de till och med förbjuder vissa solkrämer. En lag som kom till vid årsskiftet januari 2020 och där den som ertappas med förbjudna solkrämer får dessa beslagtagna och försäljare får böta upp till 9 000kr.

För det som händer när en person befinner sig i vattnet är att solkrämen långsamt sköljs av och man uppskattar att upp mot 14 000 ton solkräm hamnar i havet. Forskare menar att dessa kemikalier är orsaken till att korallreven bleks och dödas. Dessutom har man funnit kemikalier i vävnaderna på flera havslevande djur. Solkrämer som förbjuds är de som innehåller bland annat octinoxate, oxybenzone, triclosan, octocrylene och flera andra parabener.

Vad gör solstrålarna med oss?

Alla vet att när vi kommer ut i solen så händer det något i huden då vi utsätts för UV-strålning (ultraviolett strålning). En del blir bruna direkt medan andra blir röda och kan få riktiga brännskador. Beroende på hudtyp så klarar vi det olika bra.

När huden exponeras för solen aktiveras bildningen av pigment, melanin, och det är det som gör att vi blir bruna när vi solar. De flesta har nog upplevt att den där första solen på året är den som är starkast och till viss del stämmer det förstås för att ju mer melanin vi har desto bättre skydd och ju längre vi utsätts för solen desto mer melanin bildas och därmed får vi mer skydd.

Nu tänker du kanske att det är bra att utsätta sig för mycket sol och på ett så sätt få ett bättre skydd men då kommer vi tillbaka till det där med brännskador. Alla kan bränna sig, oavsett hudtyp, och därför är det bra om man är extra försiktig när solen är som starkast mellan klockan 11 och 15. Då kan man skydda sig lite extra genom att hålla sig i skuggan eller ha kläder på sig. Att smörja in kroppen med solkräm under den tiden är förstås bra om du nu måste vara ute i solen men är aldrig lika bra skydd.

Bästa solskyddet för din hud

Var rädd om dig och var rädd om din hud genom att välja ett naturligt solskydd, den är ditt största organ. Förutom att du behöver skydda dig mot solen så är det också bra att ge din hud sådant den behöver för att må bra. Därför kan det vara en bra idé att välja bort krämer med syntetiska ingredienser och ge din hud sådant som är naturligt vårdande och skyddande istället.

I Sverige utför Läkemedelsverket kontroller av olika produkter så som solkrämer de ser till att säkerställa att de ekologiska solkrämerna ger det skydd som de lovar. Det är en trygghetsstämpel för dig som vill ha ett alternativ. Grovt sätt kan man säga att det finns två olika typer av solskydd där det ena är kemiska och den andra, som den ekologiska solkrämen tillhör, är fysikalisk. En ekologisk solkräm kan innehålla främmande kemikalier men fungerar på ett annat sätt genom att bilda en barriär på huden som reflekterar UV-strålningen istället. Den ekologiska solkrämen är inte heller miljöförstörande eller hormonstörande.

Det tycks också vara så att hud som får rätt näring i form av betakaroten och lykopen, höga doser av D-vitamin och E-vitamin, har ett bättre skydd. Betakaroten hittar du i morötter, persilja, grönkål, spenat, mango och papaya.

Tips för ditt solande

Eftersom solen är vår bästa källa till D-vitamin och solkräm många gånger kan vara ett hinder för vår hud att ta upp den så kan det vara bra att ta ett tillskott även den tiden på året då solen värmer.

Om du ändå väljer att vistas ute utan solkräm behöver du begränsa tiden och se till att ha kläder på. Tro det eller ej men du samlar på dig D-vitamin även när du sitter under ett parasoll.

Välj gärna en ekologisk solkräm som reflekterar bort strålningen och som innehåller ingredienser som både vårdar och lugnar eventuell inflammation orsakad av solskador.

I den ekologiska solserien från Dr Sannas som jag rekommenderar dig finns allt från After sun till vattenfast solkräm med solskyddsfaktor 20 och 30 och naturligtvis med vårdande ingredienser.

Var smart och snäll både mot dig och miljön när du vistas i solen!

Dr Sannas solserie solkräm i spf 20 och spf 30 och after sun

Läs mer

Förbud mot solskydd ska rädda korallrev – NSD

Palau förbjuder solskydd för revens skull – SvD

Hawaii förbjuder farliga solkrämer – Aftonbladet

Skadliga ämnen i solskydd stoppas – Naturskyddsföreningen

Kemikalier i solskydd tar sig in i kroppen – SvD

Allt du behöver veta om solskydd – Organics by Sara

Därför ska du välja naturliga solskydd – och här är några exempel – Kurera

Ekologisk solkräm – Naturligt snygg och säker solning i sommar – Dr Sannas

Därför ska du äta betakaroten – Kurera

Skydda dig mot solen på naturligt sätt med D-vtamin, betakaroten och lykopen – Zarahssida.se

Dela med dina vänner

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs fler inlägg

Få de senaste nyheterna

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få 10% rabatt på första köpet.

Jag godkänner En kopp näring tack integritetspolicy.

preloader