
Sensommarsallad
4 portioner // 60 minuter
Ingredienser:
Bas:
500 g gulbetor
2 msk rapsolja
4 port kvarngryn
1 kruka krispsallad
200 g småtomater
1 dl rostade solrosfrön
Gråärtsbollar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
5 dl gråärtor
1 kruka persilja
1 tsk senap
2 tsk salt
1 tsk peppar
Hallon & mynta dressing
1/2 dl halloncidervinäger
1/2 msk senap
1 kruka mynta
1/2 dl rapsolja
1 msk vatten
1 msk lime
1 tsk örtsalt
Så här gör du:
Bas:
Sätt ugnen på 175 grader. Skölj och skär gulbetorna. Lägg på plåt. Ringla olja över. In i ugnen ca 20 minuter.
Koka kvarngrynen enligt anvisningar på förpackningen.
Dela krispsalladen i mindre bitar. Skär tomaterna på mitten.
Hetta upp en stekpanna. Rosta solrosfröna till gyllene färg.
Gråärtsbollar
Lägg gråärtorna i blöt över natten. Skölj i kallt vatten. Koka tills de blir mjuka, ca 1 timme i rikligt med vatten. Låt svalna.
Sätt ugnen på 175 grader.
Mixa ärtorna tillsammans med resterande ingredienser till en smet.
Rulla till bollar. In i ugnen 20 minuter.
Hallon & mynta dressing
Hacka myntan i mindre delar. Blanda ihop med resterande ingredienser till dressingen. Bland ihop dressingen med basen. Toppa med gråärtsbollar.