SENSOMMARSALLAD

4 dl bönor
4 portioner quinoa
1 st spetskål
200 g sockerärtor
2 färska rödlökar
12 st småtomater
MARINAD:
2 msk riven pepparrot
2 msk olja
2 tsk äppelcidervinäger
Salt
CITRONMELISS-VINÄGRETT:
10-14 st Stjälkar citronmeliss
1/2 dl rapsolja
2 msk äppelcidervinäger
1 st vitlöksklyfta
salt
Börja med att rosta bovetet, tar ca 2 timmar. Samtidigt som bovetet rostas gör marinaden till bönorna. Blanda ihop alla ingredienser. Smaka av.
Skölj av bönorna i vatten. Häll i en skål och häll över marinaden. Rör runt. Låt stå. Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen.
Strimla spetskålen. Hacka sockerärtorna. Skiva rödlök. Dela småtomaterna. Lägg i olika skålar. Gör citronmeliss-vinägretten. Smaka av.
Lägg upp quinoa, marinerande bönor, kål, sockerärtor, rödlök och småtomater i skålar. Ringla över vinägretten. Strössla över det rostade bovetet.
ROSTAT BOVETE:
2 dl bovete
1 msk rapsolja
2 nypor salt
Sätt ugnen på 100 grader. Lägg bovetet i en skål. Koka upp vatten. Häll över bovetet. Låt stå någon minut. Skölj i kallt vatten.
Blanda bovetet med rapsolja och salt. Sprid ut på bakplåtspapper. In i ugnen ca 2 timmar. Rör om lite då och då. Låt svalna. Förvara i en burk.
Smaklig spis!