7 fantastiska och naturliga hudvårdsprodukter av kvalitet!

Intervju med Kristina Löfström från Ockelbo bi tillverkning av naturliga hudvårdsprodukter
Kristina Löfström Ockelbo Bi

Ockelbo Bi är ett genuint företag som tillverkar naturligt handgjorda hudvårdsprodukter av kvalitet. Just nu har dom 7 underbara produkter till dig och din hud med den fantastiska ingrediensen bivax. Bl.a. Ringblommesalvor med Lavendel och Rosmarin, Lipps Cerat – mjukt eller fast, och skäggbalm.

Hur allt började

Biodling är en fantastisk syssla säger Kristina Löfström som från början hade egen biodling och sålde nyslungad honung, kakhonung, honung och vaxljus lokalt. Vissa bisamhällen var mycket sociala och nyfikna och det var fantastiskt att se så mycket de kan göra med en så liten kropp säger hon. Dock så slutade dom med den verksamheten sommaren 2019 för att enbart ägna sig åt tillverkning av naturlig hudvård.

Intresset för hudvårdsprodukter har alltid funnits då Kristinas mamma var intresserad av växter och lärde henne mycket och hennes pappa kokade salvorna. För ungefär 15 år sedan började Kristina tillverka hudvårdsprodukter till sig själv och sedan föddes tanken att börja tillverka i större skala och sälja.

Det fantastiska innehållet i produkterna

Kristina hämtar inspiration från olika recept och testar sig fram, det är roligt säger hon men tar lite tid. Vi använder så få ingredienser som möjligt i produkterna och arbetar för att öka andelen lokalproducerade ingredienser. Bivax används i alla våra produkter. Bivax har människan använt länge och det är väl prövat säger hon. Det är ett naturligt skydd för huden och uppmjukande. Bivaxet som används i produkterna är lokalproducerat i Ockelbo och i Hälsingland. Rapsoljan som används idag kommer från Tyskland men vi hoppas kunna använda Svensktillverkad så småningom. Det krävs en hel del tester och dokumentation för att sälja oljor till kosmetiska produkter så det är inte lätt att hitta mindre lokala oljeproducenter.

Tillverkningen går till så att vi smälter vaxet och tillsätter växtoljorna, E-vitamin och i en del produkter har vi eteriska oljor också. Sedan rörs det på lite olika sätt beroende på produkt och tappas upp på burk för salvor och balm eller hylsa för ceraten. När det är klart klistras etiketterna på och produkterna är klara för att säljas. Innan tillverkningen börjar måste dock innehållet bedömas av en toxikolog och sedan registreras den hos Läkemedelsverket.

Bivax i kosmetika

I kosmetiska produkter är det täckvaxet som används, det är vaxet som bina täcker nektarn i cellerna med och som tas bort när honungen slungas. Det används som tillsats i kosmetiska produkter som bl.a. krämer, salvor, cerat, hårvax och läppstift. Doften av bivax utvinns även och används i kosmetikaindustrin som parfym.

Skäggbalm från Ockelbo bi av bivax
Skäggbalm

Hur arbetar Ockelbo Bi med hållbarhet?

Det avfall som blir av vår tillverkning kan komposteras. Endast en liten del är plast och den sorteras säger Kristina. Till ceraten använder vi plasthylsor men kommer också att börja sälja i papphylsa när vi hittar en bra sådan produkt. Alla oljor som vi använder är vegetabiliska, kallpressade och ekologiska och bivaxet är som sagt lokalt och ekologiskt. Vi använder glasburkar till salvor och balm.

Etiketterna till burkarna trycks av ett lokalt företag och vi använder också ett lokalt företag till vår bokföring säger hon. Vanligtvis cyklar eller går vi till fabriken och när vi åker bil kör vi på biogas tillverkad av kompost.

Kommande produkter

Det planeras för en tass salva och något att smörja skorna med. Då har vi något för alla säger Kristina.

Dessa produkter säljer jag på En kopp näring tack:


Varmt välkomna in!

Annika 🙂

Dela med dina vänner

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs fler inlägg

Få de senaste nyheterna

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få 10% rabatt på första köpet.

Jag godkänner En kopp näring tack integritetspolicy.

preloader