Intervju med Diana Kinsley på Svenska Bivaxljus

Diana Kinley Svenska Bivaxljus

Svenska Bivaxljus, ett samarbete mellan biodlare för bin, naturen och dig.

Jag jobbar mycket med hållbarhetsfrågor eftersom bin klimatkompenserar genom sitt arbete i naturen säger Diana Kinsley och det gör att det blir extra viktigt att biodling blir en förebild för hur andra branscher kan jobba med sitt eget klimatavtryck.

Diana hämtar inspiration från naturen och det som hon själv saknar och känner behov av. Jag tycker att det saknas företag som tar ansvar för sin produktion och sina produkter säger hon. För oss är det otroligt viktigt att det vi producerar tillverkas i Sverige och att råvaran kommer ifrån Sverige. Vi jobbar så långt vi bara kan med svenska lokala företag. Våra foodwraps sys till exempel i Kalmar av ett litet företag. Vi återanvänder förpackningsmaterial, jobbar energisnålt och använder inga onödiga förpackningar till våra produkter. Vi använder aldrig färgade tyger på grund av kemikalieindustrins höga utsläpp och de dåliga arbetsvillkoren för de människor som arbetar där säger Diana.

Intresset för biodling började då Diana som 16-åring flyttade från Stockholm till Öland med sin familj. Jag är snart 32 år nu säger Diana och inser att halva mitt liv har bestått av bin, biodling, och bi-relaterade frågor.  Jag har varit aktiv i en branschförening, rest runt mycket i världen och träffat biodlare, deltagit i internationella konferenser och sammankomster. Ju mer jag lär mig om bin och naturen inser jag hur lite jag vet och det gör mig ödmjuk inför den fantastiska natur vi har runt omkring oss som vi envisas med att förstöra säger hon. Jag har aldrig varit någon naturnisse eller skogsmulle och tycker att ett stort problem är den populistiska vinden som drar in över begrepp som hållbart och naturligt säger hon. Vi tillverkade, byggde och levde mera hållbart för 70 år sedan än vi gör idag och om vi skulle handla och producera svenskt, skulle vi öka Sveriges BNP, vår egen standard och säkra våra barns framtid. Det är absolut inget ”modernt” och ”inne” begrepp så som det används idag utan för mig är det sunt förnuft och inte en trend säger Diana.

Svenska Bivaxljus är ett samarbete mellan biodlare för bin, naturen och dig vilket innebär att vi är en grupp biodlare som jobbar för att öka kunskapen om bin och binas värde genom att anordna träffar, bilsafari och producera hållbara naturliga produkter från kupan säger hon. Täckvaxet som vi tillverkar våra produkter av är förnyelsebar och till skillnad från stearin och paraffin innehåller Bivaxljus inga restprodukter från slaktavfall eller rå-oljeproduktion.

Svenska Bivaxljus tillverkar värmeljus, kronljus, blockljus, foodwraps och en lunchpåse, bivaxpuckar för egen tillverkning av foodwraps, hudvårdsprodukter, impregnering av kläder och skor eller andra FIY-projekt, miljövänliga tändkottar (tändvirke till grillar, vandring, öppen spis med mera) Eftersom vårt bivax kommer direkt från bigården och inte genomgår en kemisk process innehåller vax höga halter av välgörande ämnen så som pollen och propolis vilket gör vaxet extra vårdande och passar därför alldeles utmärkt till hudvård säger Diana.

När du köper våra produkter bidrar du till en bättre inomhusmiljö för dig och din familj, ökad pollinering i naturen vilket stärker och skyddar ekosystemet och vår flora (våra bin är utplacerade i naturreservat och natura 2000 områden som är extra sköra). Du stöttar små svenska företag och höjer Sveriges BNP säger Diana.

Bivaaxljus har ju traditionellt använts flitigt, speciellt av katolska kyrkan som fortfarande använder Bivaxljus idag. Diana berättar att förr var det ofta munkar som tillverkade böneljus av bivax och hade ofta bin och använde honung för tillverkning av mjöd och vin. Vi vet också att de gamla egypterna använde bivax till hudvård och balsamering. Det har tillsammans med propolis och honung alltid varit en mirakelprodukt säger hon.

Diana berättar att dom håller på att ta fram ett all-round cerat som ska funka på alla hudåkommor för alla. Du ska inte behöva 1000 olika krämer. Hudvård ska heller inte ha en könsidentitet. Den ska bara vara vårdande, skyddande och inte lämna något klimatavtryck alls. Du ska inte behöva oroa dig för kemikalier i blodet eller i naturen. Inte heller om doften är allergiframkallande.

Jag frågade Diana hur det är att jobba med bin och då svarade hon att det är världens roligaste jobb om man inte är rädd för att bli stucken.

Jag säljer Bivaxljus från Svenska Bivaxljus här på En kopp näring tack:

Handstöpta Blockljus av Svenskt Bivax

Handstöpta Kronljus av Svenskt Bivax

Handstöpta Värmeljus av Svenskt Bivax

 

Varmt välkomna in

Annika

 

 

Dela med dina vänner

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs fler inlägg

Få de senaste nyheterna

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få 10% rabatt på första köpet.

Jag godkänner En kopp näring tack integritetspolicy.

preloader