Ekendahls – Ekologisk hudvård för den medvetna konsumenten


Anne Ekendahl

Det känns lite fnoskigt att säga att jag hämtar inspiration från naturen säger Anne Ekendahl, eftersom nästan alla säger det, oavsett vad deras produkter innehåller. Men jag gör det definitivt från växterna, jag går alltid omkring bland örterna i trädgården och i skogen och funderar på hur jag ska kunna använda den och den växten i hudvården. När jag gör tvål t ex handlar förarbetet mycket om att göra örtteer och infuserat oljorna som ingår med örter/växter. Även om många aktiva ämnen i örterna inte överlever tvålprocessen ger det mig en meditativ känsla av respekt och kärlek för det som naturen ger oss och som jag vill föra över till tvålen och till den som använder den. Utvecklingen från att vi tidigare sett oss själva s0m en självklar del av naturen till att nu se oss som härskare över den gör mig ledsen säger Anne. 

Att jobba som egen företagare inom naturlig hudvård är förstås kämpigt på flera sätt säger hon. Det skulle för det första inte vara möjligt om jag inte redan hade ett företag jag kunde ta pengar från. Jag är fysioterapeut och driver en egen praktik (jovis.se). Som det ser ut nu arbetar jag fyra dagar på praktiken och en vardag, de flesta kvällar och helger med hudvården. Jag skulle helst vilja ha mera tid för produktutveckling, men hinner oftast inte mer än att tillverka, packa och skicka beställningar. Vi har varit tvungna att dra in produkter med jämna mellanrum pga tidsbrist. Jag är inte redo att växa, med allt vad det innebär av personal och lokaler, och jag vill inte heller släppa fysioterapin där jag upplever att jag hjälper människor säger hon. I dagsläget är det Anne som utvecklar och tillverkar produkterna och hennes man Niklas som sköter allt pappersarbete. Sen hjälper sonen Linnar till med foton till hemsidan och dottern Astrid hjälper till med sociala medier. 

Anne är mycket intresserad av kost och dess inverkan på kroppen och här kommer även örterna in som en naturlig del. Hon har en 3-årig utbildning i akupunktur och traditionell kinesisk medicin och örtmedicin ingår i traditionell kinesisk medicin. När det var dags att fortsätta med örtmedicinen ville Anne hellre lära sig mera om det örter vi har där vi lever istället för de som använts i Kina och valde en utbildning om vilda växter istället. Marie-Louise Eklöf som driver Inspira i Stockholm har en fantastisk fin utbildning som Anne gärna rekommenderar och Marie-Louise har även skrivit boken ”Det gröna apoteket” som är lättläst och användbar tycker Anne. I den utbildningen ingår ett avsnitt om hudvård och där odlades intresset för örter även utvärtes för Anne . 

Våra ledord är transparens, kvalitet och hållbarhet säger Anne. Fullständig transparens vad gäller innehållet i våra produkter och vart råvarorna kommer ifrån. Kvalitet för oss är att allt som ingår i våra produkter är ekologiska som kan vara det. Att alla oljor är kallpressade och råvarorna så enkla, och har genomgått så lite processer som möjligt. Även om den färdiga råvaran är snäll mot din hud och naturen kan det ha använts kemikalier och onödiga resurser för att tillverka den. Sådana processer är väldigt svårt att få information om säger hon. Vi är väldigt tacksamma för att det finns eldsjälar som Carina Lagerstedt Nilsson som driver ”Noterat på ekohyllan” och ”Rekokollen”. Vi använder inte heller något som är syntetiskt även om det sägs att huden kan skilja på naturligt och syntetiskt. Det känns inte rätt för mig. Jag tycker inte heller om att använda syntetiska vitaminer och mineraler utan använder helst naturliga örtpulver även här säger Anne. 

Vad gäller hållbarhet är hela kedjan, från råvara, tillverkning, utnyttjande av naturresurser, människor och djur fram till kunden lika viktiga för oss. Jag älskar t.ex. ullfett men använder den inte då det inte går att få garantier för att fåren lever ett bra liv och behandlas med respekt vid klippning osv. Man separerar inte ullen från de får som levt under vidriga förhållanden med dem som haft värdiga liv när ullfettet utvinns säger hon vidare. Vi använder även nedbrytbara och miljövänliga förpackningar i så hög mån det är möjligt och vi återanvänder i stort sett allt packmaterial vi själva får från leverantörer säger hon. 

Ekendahls senaste utvecklade produkter är en ansiktstvål, ett mycket antioxidantrikt serum och tre stycken glycerinblandningar. Här har jag använt mig av flera örter som passar olika hudtyper och infuserat dessa i glycerin. Glycerinet ska sedan användas till ansiktsvatten eller andra vattenbaserade produkter för att bevara fukten tillsammans med örternas verkning. Tvålen består av i stort sett endast sheasmör och ingen kokosolja alls. Vi har annars mer eller mindre kokosolja i alla våra tvålar säger Anne. 

Hon säger även att det kan vara svårt att vara så ”hardcore” som vi är, att förmedla skillnaden mellan ekologiskt och ekologiskt. De som vill använda ekologiska produkter nöjer sig oftast med att det står att det är ekologiska och orkar inte sätta sig in i vad det innebär – vilket är förståeligt. Men det är framför allt väldigt kul och utvecklande att jobba med Ekendahls och utmaningarna triggar mig en del. 

Grobladet vi använder på våra etiketter är för att hylla denna lilla oansenliga örts otroliga förmåga. Den finns överallt där människan trampar och äger läkande och antibakteriella egenskaper. Den läker även svårläkta och variga sår. Den drar ut stickor och lindrar hosta. Liksom alla andra fantastiska läkande örter vi har i naturen är den dessutom helt gratis. Vi behöver bara återfå lite glömda kunskaper säger Ann. 

 

Jag säljer Ekendahls hudvård här på En kopp näring tack:

Ekendahls ekologiska olja

Ekendahls Sheasmör

Ekendahls Ringblommssalva

Ekendahls Tvål Naturell

Ekendahls Morotsolja alla hudtyper

m.m.

Varmt välkomna in,

Annika

Dela med dina vänner

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs fler inlägg

Få de senaste nyheterna

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få 10% rabatt på första köpet.

Jag godkänner En kopp näring tack integritetspolicy.

preloader